KONDOMER TIL MÆND
Den gode gamle løsning.
RUL DET UD
Kondomer til mænd er en af de mest udbredte præventionsmetoder. Et tyndt hylster af latex eller polyuretan rulles udover mandens erigerede penis før sex. Sæden opfanges i kondomets spids, hvorved den forhindres i at nå frem og befrugte et æg i livmoderen. Kondomer forhindrer graviditet og beskytter mod seksuelt overførte sygdomme. Som med kondomet til kvinden, er der hverken involveret hormoner, eller brug for yderligere præventionsmidler for at det fungerer. Men det er vigtigt, at man bruger et nyt kondom, hver gang man har sex.
Kondomer til mænd fås i mange forskellige former, størrelser og materialer, så der er noget for enhver smag og følsomhed. Det er let at bruge et kondom – man fjerner det forsigtigt fra emballagen, tager fat med fingrene om spidsen af kondomet og ruller det ned over den erigerede penis. Efter sex fjerner man forsigtigt kondomet – mens man sørger for at sæden ikke løber ud, og at kondomet ikke går i stykker – og det smides ud. Mange mennesker foretrækker at bruge et smøremiddel sammen med kondomer, og her er det vigtigt at tjekke hvilket smøremiddel, der passer til det materiale kondomet er fremstillet af. Fx er risikoen for at et latex-kondom går i stykker større med et oliebaseret smøremiddel, så det betaler sig at tænke sig om.
BEREGNING AF EFFEKT
FLERE SPØRGSMÅL?
Lav en aftale med din læge eller sundhedsperson i dag!
DET DU HAR BRUG FOR AT VIDE
1564
Man kunne for første gang i historien se den italienske anatom Gabriello Fallopios beskrivelse af kondomet.
Kun ét
Under samleje, bør man kun bruge ét kondom, da to eller flere vil kunne forårsage friktion og brud.
10.000 gange
Forskellen for hvor meget mere sikker sex er, når man bruger et kondom som beskyttelse mod HIV.
- Bruges ved behov, og man sørger selv for at tage det på og af.
- Kan bruges når man ammer.
- Indeholder ingen hormoner og er en mulighed for kvinder, der oplever at få uønskede bivirkninger i forbindelse med hormoner.
- Mange finder det let at bruge kondomet til mænd.
- Yder beskyttelse mod HIV/AIDS og andre seksuelt overførte sygdomme.
- Kondomet skal trækkes ned over den erigerede penis, hvilket kan forstyrre spontaniteten i forbindelse med sex.
- Der kan gå hul, det kan gå i stykker, eller det kan falde af, hvis det ikke bruges korrekt.
- Nogle reagerer allergisk overfor kondomer fremstillet i latex.
Prævention er gratis i Grønland
- brug prævention og pas på hinanden
Vidste du at du frit kan hente kondomer til eget forbrug på den nærmeste sundhedsklinik, helt uden tidsbestilling?
Det er rigtig godt at kombinere brugen af kondom med en fast præventionsform. I Grønland er du så heldig, at du gratis kan få forskellige præventionsformer, alt efter hvad der passer bedst til dig.
P-piller skal tages dagligt. Er du ikke så god til at huske eller synes du, at daglige rutiner begrænser dig, kan du vælge en langtidsvirkende præventionsform som hormonspiral eller p-stav. En hormonspiral virker i 3-6 år afhængig af hvilken type du vælger.
Tag en snak med en sundhedsperson om prævention, så du får det på plads. Sex er meget sjovere, hvis man ikke bagefter skal tænke på kønssygdomme eller graviditet.