TILBAGETRÆKNING
Det sker, lige når det sker.
EN TEST PÅ SELVKONTROL
Der er ingen videnskab involveret i tilbagetrækningsmetoden, sikkert fordi metoden stammer fra dengang videnskaben, som vi kender den, ikke var opfundet. Metoden involverer slet og ret, at manden trækker sin penis ud af skeden inden klimaks. Det kræver en høj grad af selvkontrol og tillid, og det kan derfor være en ret upålidelig præventionsmetode. Det er ikke altid, at alle spermierne (de sædceller der kan befrugte et æg) først sprøjtes ud ved mandens udløsning, så selvom han trækker sig ud lige før han når klimaks, kan kvinden stadig risikere at blive gravid.
Tilbagetrækningsmetoden kræver en stor grad af selvkontrol for manden, som skal være bevidst om, hvornår han når klimaks, således at han kan nå at trække sig ud, når udløsningen ikke længere kan udskydes. Da præejakulat eller 'præsperm' indeholder en vis mængde sædceller, vil din læge sandsynligvis ikke anbefale denne præventionsmetode.
BEREGNING AF EFFEKT
FLERE SPØRGSMÅL?
Lav en aftale med din læge eller sundhedsperson i dag!
DET DU HAR BRUG FOR AT VIDE
6%
Procentdelen af kvinder i parforhold, hvor man gør brug af tilbagetrækningsmetoden som primær præventionsmiddel.
1
sper-mie/sædcelle
1 spermie/sædcelle er alt hvad der skal til for befrugte et æg.
6 timer
Det tidsrum som en sædcelle kan overleve udenfor kroppen.
- Indeholder ingen hormoner og er en mulighed for kvinder, der oplever at få uønskede bivirkninger i forbindelse med hormoner.
- Kan bruges når man ammer.
- En præventionsmetode, der ikke involverer lægen.
- For at metoden skal være effektiv, kræves det, at manden har en perfekt timing, hvilket kan være risikabelt.
- Afbryder samlejet.
- Beskytter ikke mod HIV/AIDS eller andre seksuelt overførte sygdomme.
Prævention er gratis i Grønland
- brug prævention og pas på hinanden
Vidste du at du frit kan hente kondomer til eget forbrug på den nærmeste sundhedsklinik, helt uden tidsbestilling?
Det er rigtig godt at kombinere brugen af kondom med en fast præventionsform. I Grønland er du så heldig, at du gratis kan få forskellige præventionsformer, alt efter hvad der passer bedst til dig.
P-piller skal tages dagligt. Er du ikke så god til at huske eller synes du, at daglige rutiner begrænser dig, kan du vælge en langtidsvirkende præventionsform som hormonspiral eller p-stav. En hormonspiral virker i 3-6 år afhængig af hvilken type du vælger.
Tag en snak med en sundhedsperson om prævention, så du får det på plads. Sex er meget sjovere, hvis man ikke bagefter skal tænke på kønssygdomme eller graviditet.